Rengöring och blockering av bocisgarn

Vad är poängen med fluffigt mjukt bocis-garn? Det är ett utmärkt material för att göra gosiga amigurumi eller för att göra varma tröjor, mössor och halsdukar. Men det räcker inte med att göra en magisk skapelse, det är också värt att ta hand om den för att den ska se lika bra ut som ny i många år. Det finns två kritiska punkter som du måste vara uppmärksam på. Det är som att byta olja i bilen eller regelbundet avkalka kaffemaskinen.

Källa: https://planet-kids.hu/bocis-fonal-tisztitasa-es-blokkolasa/

Rengöring och torkning av kreationer av bocisgarn.

Amiugurumifigurer: Det är säkert att tvätta dem i tvättmaskinen i 30 grader. Jag rekommenderar att du använder en tvättpåse, så att eventuella dragkedjor eller kardborreband som kan fastna i den inte skadar den. Använd gärna en centrifug, men jag rekommenderar inte en högre hastighet än 800 varv per minut (rpm). Vid högre hastigheter finns det en risk att fyllningen i figuren förskjuts och att formen deformeras.

Enda, icke-lokaliserade plagg, t.ex. tröjor och mössor: du kan också tvätta dem i tvättmaskinen på 30 grader, och jag rekommenderar naturligtvis att du använder en tvättpåse även här. Häng inte upp dem för att torka, för även om de är lätta kan de sträcka sig när de är våta på grund av sin vikt.

Lägg den på torktumlaren med så lite ”hängande” som möjligt eller sprid ut den.
Perforerade tröjor, sjalar och halsdukar: Dessa textilier är mer känsliga för att sträcka sig på grund av de lösa öglorna och du bör ta hänsyn till detta när du torkar dem. Det är inte rekommenderat att snurra torrt även vid 800 varv per minut. När du har tvättat den lägger du den på en tjock handduk, lägger en tjock handduk ovanpå och pressar ut en del av vattnet. Det är viktigt att inte klämma på den, eftersom det kan deformera mönstret. Sprid sedan ut den för att torka.

Blockering av skapelser gjorda av bocis-garn

Om det är ett nytt plagg som du tvättar för första gången är det en annan sak att tänka på. Med ett stansat, brutet mönster kan hörnen på blad, kurvor osv. vara något uppblåsta efter den första tvätten. Detta kan förhindras genom att lägga plagget på en dekorativ kudde och fästa hörnen med t.ex. nålar. På så sätt kan du torka den till formen och behålla det vackra mönstret som du har skapat. Bocis-garnet har ett bra grepp på grund av sin höga bomullsandel och behöver inte nödvändigtvis blockeras med stärkelse, men det kommer definitivt att tacka dig för att du torkar det till formen.

Fler intressanta artiklar finns på bloggen planet-kids.hu.